top of page
Search
  • Writer's pictureP.K.Vrhovec

Ustvarjanje logopedskih materialov na "ježka"

Raznoliki pristopi k razvoju jezika in kognitivnih spretnosti


V svojem pristopu k logopedskemu delu so mi izjemno pri srcu logopedski materiali prirejeni za uporabo z »velcro« samolepilnimi ježki. S pomočjo »ježkov«, ki se enostavno pritrdijo, ustvarjam in prirejam materiale, ki omogočajo interaktivno učenje in ciljno usmerjeno vadbo v logopedski terapiji.

Zakaj ravno »ježki«? Gre za inovativno rešitev, ki omogoča prilagajanje gradiva glede na posameznikove potrebe. Vsak »ježek« nosi majhne simbole, slike, črke ... Te lahko pritrdimo na večje osnovno gradivo, kot so prirejene podloge, table, plakati, kartice ali pri sistemu učenja s PECS (komunikacijski podporni sistem, t.i. Picture Exchange Communication System). Otrokom tako preprosto prilagajam učne vaje glede na napredek posameznika.


Učni material - razvrščanje predmetov po prostorih: spretnost, ki razvija jezikovno in kognitivno zmožnost otrok

S tem materialom se poleg razvrščanja in krepitve pozornosti otrok uči novega besedišča, poimenuje prostore in tvori pravilno strukturo stavka (tudi s predlogi npr. v, na, pod itd.). Se sprašujete, zakaj sem tako navdušena nad tem logopedskim materialom?


Ker so v slikah “skrite” tudi daljše, “težje” besede, ki lahko otrokom predstavljajo izziv, kot npr. GLEDALIŠČE, SKODELICA, OGLEDALO… torej besede, ki vsebujejo tri ali več zlogov.

Pri nekaterih otrocih tudi pred vstopom v šolo še opažamo, da imajo težave z izgovarjanjem daljših / večzložnih besed, kljub ustrezni artikulaciji. Ob navodilu, naj besedo povedo, se lahko struktura besede “podre” oziroma jo otrok prilagodi »po svoje.« Ko poslušamo otrokov stavek, je lahko le-ta neustrezno sestavljen s posameznimi besedami, kar kaže na težave pri strukturiranju povedi. To lahko vodi do izgube rdeče niti zgodbe, zmanjša se tudi jasnost in informativnost sporočila.


Običajno se takšne napake v govoru in jeziku pri otrocih, ki vstopajo v šolski sistem, ne bi smele več pojavljati. Te napake so bolj značilne za obdobje do tretjega leta starosti in nato postopno izzvenijo. Vseeno pa je pomembno poudariti, da če otrok naredi nekaj napak, kot je na primer zamenjava "kečapa" za "kepač", še ne kažejo na prisotnost fonološke motnje.


Logopedski material za razvrščanje predmetov po prostorih - 1

Logopedski material za razvrščanje predmetov po prostorih - 2


Material - obešanje perila

Tokrat sem se posvetila izdelavi različnih jezikovnih materialov, ki ne le spodbujajo razvoj govora in jezika pri otrocih, temveč tudi prispevajo k utrjevanju izgovora nekaterih glasov.

Posebej sem navdušena nad materialom »obešanje oblačil na vrvico«. Ta izjemni pripomoček ne le omogoča spoznavanje imen oblačil, temveč tudi usvajanje zaporedja, razpoznavanje barv ter utrjevanje izreke posameznih glasov. Uporaba ščipalk pri tem pripomore tudi k razvijanju finomotoričnih spretnosti.


Logopedski material - obešanje perila


Knjiga na simbole

Že pred časom sem si zamislila preprosto knjigo, ki bi vsebovala kratke dvobesedne ali trobesedne povedi z elementi ponavljanja. Ta koncept je privedel do stvaritve knjige, ki jo vidite na spodnjih slikah. Čeprav bi se danes morda lotila izdelave na drugačen način in bi naredila nekaj sprememb, je osnovni princip še vedno zelo uporaben pri terapevtskem delu in tudi za naše najmlajše otroke, ki se govora šele učijo.


Prirejena knjiga na simbole -1


Prednosti uporabe knjige:

• Otroci sledijo enostavnim stavkom, ki so podprti z vizualnimi simboli.

· Zaradi ponavljajočih se elementov, npr. “Muca vozi ladjo.” / “Kuža vozi ladjo., omogoča hitro zapomnitev in spodbuja otroka k lastnemu pripovedovanju.

· Ker je vsebina knjige kratka, jo je mogoče ponavljati večkrat, kar dodatno utrjuje naučeno.


Prirejena knjiga na simbole -2


Nasveti za starše:

• Če otrok ne sledi zgodbi med branjem, uporabljajte krajše stavke.

• Govorite z umirjenim tempom in dinamično intonacijo, da pritegnete otrokovo pozornost.

• Poudarite in večkrat uporabite težke ali daljše besede v zgodbi.

• Ne bojte se ponavljati. En stavek ali frazo lahko večkrat ponovite, da se otrok nauči in utrdi vsebino.


Kreativna uporaba in prilagajanje učnih listov iz poučnih revij


Poučne revije za otroke, kot so Ciciban, Cicido, Zmajček itd., pogosto že samodejno ponujajo slikovite materiale, ki jih lahko z malo domišljije preuredimo, plastificiramo ali pripravimo za uporabo s samolepilnimi ježki. Te materiale lahko shranjujemo v posebni mapi, ki jo nato postopoma polnimo. Skozi večkratno pregledovanje in učenje se otrokova obzorja širijo. Poudarek je na širjenju besedišča, utrjevanju strukture stavkov, poslušanju ter sledenju navodilom. Mapa postane otrokova lastna zakladnica znanja, katero vedno znova rad prelista in mu omogoča interaktivno učenje na njemu prilagojen način. Ne glede na starost, vedno je pravi čas, da začnete z ustvarjanjem otroške mape, ki bo otroku prinesla obilo veselja, radovednosti in koristnega učenja.


Prirejen material za logopedsko uporabo iz otroške revije

259 views0 comments
bottom of page