top of page
Search
  • Writer's pictureP.K.Vrhovec

Spodbujanje govornega razvoja otroka v domačem okolju - vloga staršev

Govorni razvoj je ključna komponenta otrokovega celostnega razvoja, ki močno vpliva na njegovo socialno, čustveno in kognitivno rast. Starši imajo pri tem ključno vlogo, saj lahko v domačem okolju ustvarijo bogato jezikovno okolje, ki spodbujajo otrokove komunikacijske sposobnosti.


Pomembnost govornega razvoja

Govor je osnovno sredstvo komunikacije, preko katerega otrok izraža svoje misli, občutke in potrebe ter vzpostavlja odnos z okoljem. Zgodnji govorni razvoj je ključen za kasnejše učenje branja, pisanja in uspešno vključevanje v šolsko okolje. Otroci, ki imajo bogato jezikovno izkušnjo v zgodnjih letih, imajo večjo verjetnost za uspešno obvladovanje akademskih veščin in socialnih interakcij.



Koraki za spodbujanje govornega razvoja:

1. Aktivno poslušanje: Posvetite otroku svojo polno pozornost, ko govori. To mu sporoča, da je njegov glas pomemben in spodbuja njegovo željo po komunikaciji.

2. Postavljanje vprašanj: Postavljajte enostavna vprašanja, ki spodbujajo otroka, da se izraža. Na primer, "Kako je bilo v vrtcu danes?" ali "Kaj imaš rad/a?"

3. Pogovarjanje o dogodkih: Pripovedujte otroku o svojih dnevnih dogodivščinah in ga spodbujajte, da deli svoje. To krepi njegovo sposobnost pripovedovanja in razumevanja zaporedja dogodkov.

4. Uporaba raznolikega besedišča: Uporabljajte različne besede in izraze, da otroka izpostavite novim besedam in konceptom. To razširja njegov besedni zaklad.

5. Pripovedovanje zgodb: Pripovedovanje domišljijskih zgodb ali uporaba slikanic spodbuja otrokovo domišljijo in krepi njegovo sposobnost ustvarjanja pripovedi.

6. Poudarjanje pravilne izgovorjave: Če otrok besede izgovarja napačno, za njim pravilno ponovite. Ne kritizirajte ga, ampak mu pokažite pravilen način izgovorjave. Če vas otrokova izgovorjava skrbi, se posvetujte s pediatrom ali direktno logopedom, ki vam bo po potrebi svetoval logopedsko pomoč.

7. Sodelovanje v igri vlog: Igra vlog spodbuja otroka, da prevzame različne vloge in se izraža na različne načine. To krepi njegovo domišljijo in komunikacijske spretnosti.

8. Bralna dejavnost: Berite otroku redno, pri čemer mu pustite, da tudi sam sodeluje pri pripovedovanju zgodbe ali ugibanju, kaj se bo zgodilo naprej.

9. Odgovarjanje na otrokova vprašanja: Spodbujajte otroka, da postavlja vprašanja, in nanje odgovarjajte na razumljiv način. To spodbuja njegovo radovednost in željo po raziskovanju.

10. Pohvala in spodbuda: Pohvalite otroka za njegove napore pri komunikaciji, ne glede na to, ali gre za izboljšanje izgovorjave, razširjanje besedišča ali ustvarjanje zgodb. Pozitivno okolje spodbuja njegov samozavesten govorni razvoj.


Starši imajo ključno vlogo pri spodbujanju govornega razvoja otroka v domačem okolju. Z ustvarjanjem bogatega jezikovnega okolja, aktivnim poslušanjem ter uporabo različnih metod lahko otroku omogočijo optimalno komunikacijsko rast. Zgodnji govorni razvoj je temelj za uspešno učenje in razvoj v kasnejšem življenju, zato je vredno vlagati čas in trud v to ključno področje otrokovega razvoja.


Pomembno je razumeti, da vsak otrok napreduje po svojem tempu. Pri spodbujanju govornega razvoja je ključno ustvariti pozitivno in spodbudno okolje ter otroku nuditi priložnosti za izražanje na različne načine.

306 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page