top of page
Search
  • Writer's pictureP. K.Vrhovec, M. Dolinar

Ta presneti “R” - bo treba k logopedu?

Avtorici: Meta Dolinar, Petra Kavšek Vrhovec

 

Vaš otrok reče J ali L namesto R? Ali ga v celoti izpušča? Mogoče ga celo "popačeno" oz. distorzirano izgovori.

Presneti “R” je vsekakor najpogostejši razlog, zaradi katerega se starši posvetujejo z mano. Zato sem se odločila, da napišem nekaj napotkov in nasvetov za starše.


Najprej nekaj o vzrokih za napačno izreko glasu R. Ponavadi gre za nekaj od naštetega:

  • prekratka podjezična vez,

  • slabša gibljivost jezika,

  • povečani mandlji,

  • povečana žrelnica,

  • netipična oblika ustnega neba

  • idr.

Vir: Shutterstock

Kaj storiti, če je je otrok starejši od 5. let in pol, še ni osvojil glasu “R”, ter ga nadomešča z L?

Nadomeščanje z L je zelo pogosto, a večina otrok zna pravilno izgovoriti R že pred 5-im letom starosti. To nadomeščanje je običajen pojav, saj je izgovoriti glas “L” za naša govorila precej bolj enostavno kot izvesti “R”, ki zahteva tresenje jezične konice.

Verjetnost, da bo otrok v tem primeru težavo prerasel, še vedno obstaja, a šola je pred vrati in norčevanje drugačnih je v prvih razredih še kako priljubljen šport. Vsekakor priporočam posvet z logopedom, ki bo težavo pravilno prepoznal in vam pomagal pri kar najhitrejši odpravi.


Kaj storiti, če otrok “R” izgovarja iz grla (G, H) , ga izpušča (npr. riba -/iba/) ali ga nadomešča z drugimi glasovi, kot npr. J, V, W /riba- /jiba, viba, wiba/?

V tem primeru pomoč logopeda poiščite že prej, tudi če je otrok mlajši od petih let. V nasprotju z nadomeščanjem z L, gre tu za manj tipično težavo, logopedska obravnava je praktično nujna.


Kaj pričakovati pri logopedu?

Logoped bo vašemu otroku pomagal povečati gibljivost jezika, gibanje jezika navzgor, gibanje jezika na mestu, kjer se izgovori glas R, torej za zgornjimi zobmi, pridobivanje vibracije s tresenjem s palčko pod otrokovim jezikom, idr. Da bo otrok pri vajah kar se da uspešen, se poslužujemo različnih taktilnih, vizualnih in slušnih pomagal, predvsem pa je pomembna aktivna vloga starša in redna vadba doma.


Svetovanje v logopedski svetovalnici, na daljvo, posvet po telefonu je brezplačen.

Pri logopedski svetovalnici Logopetka ponujamo svetovanje in terapije, ki se izvajajo v svetovalnici v Ivančni Gorici. Če je to za posameznega otroka primerno, terapije izvajamo tudi na daljavo (Zoom terapija).


1,211 views0 comments
bottom of page