top of page
Search
  • Writer's pictureP. K.Vrhovec, M. Dolinar

Ali duda škoduje govorno-jezikovnemu razvoju otroka?

Updated: Apr 4, 2020

Avtorica: Petra Kavšek Vrhovec, Meta Dolinar

 

Predno se rodi otrok, večina staršev kupi najrazličnejše dude, s katerimi kasneje potolaži neutolažljivega malčka. Duda v zgodnjem obdobju ne predstavlja bojazni, da bo otrok zaradi kratkega obdobja njene uporabe pridobil govorno motnjo, medtem ko pretirana oziroma dolgotrajna uporaba povzroči, da jezik, ki ob zaprtih ustih sega proti trdemu nebu, prisilno pritiska na ustno dno oziroma spodbuja k sesanju in ne k drugim veščinam, ki so pomembne za hranjenje (npr. grizenje, žvečenje). Prav tako se malček ob uporabi dude ne more igrati s svojimi govorili in se učiti izgovarjanja prvih besed, ki se navadno pojavijo okoli prvega leta.


Foto: Media from Wix

Svetujemo, da z odvajanjem dude pričnete čim prej, saj se otrok nanjo hitro navadi, odvajanje pa je lahko dolgotrajno.

Iz logopedske prakse je razvidno in priporočljivo, da starši dudo odstavite med 12. in 18. mesecem, saj s tem ne ogrozite rasti zob ter otrokovega govornega razvoja. Občasna uporaba dude (npr. pred spanjem) se lahko tolerira nekoliko dlje.

V kolikor uporabo dude svojemu malčku dopuščate dalj časa, obstaja riziko, da se prične nepravilno oblikovati čeljust in griz zob. Pri odprtem grizu lahko jezik še hitreje zaide med zobe, “seslanje” je tako še bolj opazno in izrazito.

Podobne posledice kot so opisane za dolgotrajno uporabo dude nastanejo tudi ob sesanju prsta. Razlika je navadno v tem, da je odvajanje od sesanja prsta še mnogo bolj zapleteno in dolgotrajno.

660 views0 comments
bottom of page